Authentiek

Cotriade

Cotriade is wat Bouillabaisse is voor Marseille, en recepten voor deze stevige vissoep kennen net zoveel variaties als de Bretonse kust zelf. Het gerecht werd oorspronkelijk door vissers op zee bereid.

Wat er in de pot kwam, hing helemaal van de vangst van die dag. Het konden de ene dag makreel, sardines, petervis, zeeduivel, wijting en schelpen zijn en de volgende dag baars, paling, goudmakreel, kabeljauw, zeeduivel en garnalen. De kookpot, kaoter, vulden ze met zeewater, waarin ze vis stoofden. Ze aten er wel wat aardappelen en veel kruiden bij om de zoute smaak te camoufleren. Aan het einde van een lange werkdag - of nacht - kwam de bemanning bij elkaar om te eten. Ieder schepte zijn deel van de dampende soep in zijn kom waarin een snee brood lag. Vis en aardappelen - met een paar druppels azijn - werden gescheiden erbij gegeten.

In een paar regio’s van Bretagne, vooral in het gebied van Cournouaille, diende men de soep op het laatst pas op om te voorkomen dat de vis te lang gestoofd zou worden. Op dit moment beleeft de cotriade net als vele andere oorspronkelijke gerechten zijn comeback. Moderne varianten bevatten veel meer verschillende groenten en schaal- of schelpdieren. Een alledaagse cotriade bevat kabeljauw, schelvis, stokvis, sardines en makreel. Hoe minder vette vis erin wordt verwerkt, hoe fijner de vispot wordt. Bij speciale gelegenheden voegt men er ook zeekreeften, garnalen en rivierkreeften aan toe.

terug