Authentiek

Galettes

De galette, de boekweitpannenkoek, is vermoedelijk een van de oudste voedingsmiddelen van de mensheid. Hij werd ter vervanging van brood op een hete, platte steen gebakken, die men in Bretagne jalet noemt, waar de naam van afgeleid is.

Boekweit is eigenlijk geen graan, maar een aan duizendknoop verwant gewas. Boekweit komt oorspronkelijk uit Azïe en drong enerzijds Rusland en anderzijds Klein-Azïe binnen. Hij werd door de kruisridders meegenomen naar Frankrijk en omdat hij zo’n donkere kleur heeft noemden ze hem sarrasin. De Bretonse boeren haalden hem enthousiast binnen, omdat hij in slechts vier maanden rijp werd en zelfs op de onvruchtbare gronden in het hartje van Bretagne gedijde. Bijna nog belangrijker voor de boeren was dat er van boekweit geen brood gebakken kon worden en daarom geen belasting en heffingen op werden geheven.

De goedkope uit boekweit, zout en water bestaande galettes vormden eeuwenlang de basis van Bretons eten. Bretonse vrouwen waren trots op hun behendigheid in het bakken van galettes en de recepten ervan werden doorgegeven aan dochters en kleindochters.
Het was gebruikelijk dat een bruid de eerste galette die in haar nieuwe woning gebakken was als offer aan de vroegere bewoners op de kast gooide. Zo verzekerde zij zich van hun bescherming voor het nageslacht en huiselijk geluk. Toen bloem eenvoudiger en goedkoper te verkrijgen was, raakte boekweit in de vergetelheid.

Tegenwoordig komt de meeste boekweit die in Bretagne gemalen wordt uit China, waar hij goedkoper is. Pas de laatste tijd heeft de herbezinning op authentieke levensmiddelen boeren aangemoedigd om weer inheemse boekweitsoorten te zaaien. Deze leveren een donker aromatisch, maar ook duurder meel. Traditioneel werden galettes boven houtvuur gebakken, waardoor ze een rooksmaak kregen, maar intussen hebben de elektrische bakplaten hun intrede gedaan.

De hartige, met ham, ei, worst, kaas, groenten of vis gevulde crêpes hebben een plaats gekregen in de gastronomie.

terug